Paylaşımlarımız devamlı olacaktır,bizi izlemeye devam edin!!Ödevler-Dersler-Hukuk-Edebiyat Profesyonel çalışmalarla karşınızdayız İletişim için:Mehmetmeric35@gmail.com

23 Haziran 2015 Salı

Rubai Tanıtımı ve bir adet örnek

MEHMET MERİÇ UÇAR

RUBAİ
  Türk edebiyatına İran edebiyatından geçmiş olan dörtlük biçiminde yazılan kendi özgü ölçüsü olan bir nazım biçimidir. Fakat sadece dörtlük biçiminde yazılmışlardır demek hata olur beyitler şeklinde yazılmış rubai’lerde bulunmaktadır. Rubailerde mahlas bulunmaz. Rubailer Aruz ölçüsüyle yazılır. Rubailerde birinci ikinci dördüncü dizeler kendi aralarında uyaklıdır, üçünü dizeler ise serbesttir. Kelime anlamı olarak “dört dörtlük” anlamına gelen rubai, doğu İslam ülkelerinde İran’da kullanılmaya başlanmıştır. İranlılar Arapça olan “Rubâî”,Araplar ise Farsça “Dübeyt” demektedir. Her dizesi birbiriyle uyaklı rubailere "rubai-i musarra" ya da "terane" adı verilir. Rubainin, aruzun hezec bahrinden 24 kalıbı bulunur. Bunlardan; mef'ûlü birimiyle başlayan 12 kalıba "ahreb", mef'ûlün birimiyle başlayan öbür 12 kalıba da "ahrem" denir. Kalıpların sonu "fâül" ya da "fa" birimiyle biter.
  Rubailerde şairler genellikle dünya görüşlerini, dini ve tasavvufi düşüncelerini, rindane tavırlarını, maddi manevi aşk anlayışlarını kısa ve özlü bir şekilde işlerler. İlk üç mısra fikri hazırlarlar. Asıl verilmek istenen fikir dördünce mısrada çarpıcı bir şekilde söylenir. Fikir dört mısra içinde özlü bir şekilde vermek gerektiğinden rubai yazmak zor meşakatli bir iştir. Derin bir ruhani kişilik gerektirmektedir. “Kısalığı nispetinde derin, derinliği nispetinde de benliğimizde yer edebilecek kadar veciz, sıkıştırılmış, düşündürücü bir şiirdir. Ekseriya çok sade olur; bu sadeliği de zahiridir. Daha çok sadeliği içinde heyecan verici ve oyalayıcı bir tarafı vardır.” (Çelebi, 1945) Rubai türünün en ünlü şairi Ömer Hayyam’dır. Cumhuriyet döneminin rubai yazan şairleri ise Yahya Kemal Beyatlı, Nazım Hikmet, Cemal Yeşil, Arif Nihat Asya, Atilla İlhan, Fuat Bayramoğlu, Ümit Yaşar Oğuzcan’dır. Cumhuriyet döneminin en önemli yazarları ise Yahya Kemal Beyatlı ve Arif Nihat Asya diyebiliriz.
  Rubai hakkında özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;



ü  Kafiye düzeni aaxa ya da aaaa biçimindedir.
ü  Rübailerde aşk, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi,tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir.
ü  3. Rübai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır. 24 kalıbı vardır.
ü  Rübaide ilk iki dize fikrin hazırlayıcısıdır. Asıl söylenmek istenen düşünce 3. veya 4. dizede ortaya çıkar.
ü  Genelde mahlassız şiirlerdir.
ü  Rübai Edebiyatımıza İran Edebiyatından geçmiştir.
ü  Rübai’nin en büyük şairi İranlı Ömer Hayyam(XII yy)’dır. Türk edebiyatının en usta şairleri Kara Fazlî, Azmizade Haleti, Nâbi ve son dönemde de Yahya Kemal’dir.


  Ömer Hayyam’dan rubai örneği verecek olursa;
 
  Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!
  Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş!
  Şu durmadan kurulup dağılan evrende
  Bir nefestir alacağın, o da boş
 
  Bir yürek ki yanmaz yürek denir mi ona                                           
  Sevmek haram yüreğinde ateş olmayana
  Bir günü sevgisiz geçirdinse yazık
  En boş geçen günün o gündür inan bana


                                                                               
                                  
KAYNAKÇALAR
ü Türk dili ve edebiyatı ansiklopedisi
ü İslam Ansiklopedisi
ü www.rubai.nedir.com
ü tr.wikipedia.org/wiki/Rubai
ü www.edebiyatogretmeni.org/rubai/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder