Paylaşımlarımız devamlı olacaktır,bizi izlemeye devam edin!!Ödevler-Dersler-Hukuk-Edebiyat Profesyonel çalışmalarla karşınızdayız İletişim için:Mehmetmeric35@gmail.com

22 Haziran 2015 Pazartesi

Türkiye'de siyasi afişlerin gelişimi ve ilk defa kullanımı

MEHMETMERİÇ UÇAR
TÜRKİYE’DE AFİŞ ÇALIŞMALARININ BAŞLAMASI VE AFİŞİN TÜRKİYE’YE GELMESİ
  Türk grafik çalışmaları, tezhiplerle donatılmış, minyatürlerle süslenmiş el yazması
kitaplarla doğmuştur. İbrahim Müteferrika'nın matbaayı getirmesiyle gerçek anlamda grafik çalışmalarına başlanmıştır. İbrahim Müteferrika ilk olarak 1729'daVan kul adlı sözlüğün basımını yapmıştır. Yine ilk resimli kitap İbrahim Müteferrika tarafından gerçekleştirilen"Tarih-i Hind-i Gariba" adlı kitaptır. O devir için (19.yy) mükemmel çizimler içeren CeditAtlas Tercümesi adlı Türkçe Coğrafya Atlası'nın basımı gerçekleştirilmiştir. Meşrutiyetle birlikte (1908) basın özgürlüğünü, gazetelerde ilanların çoğaldığını ve ilan şirketlerini kurulduğunu görmekteyiz
  Afiş sanatının gerçek anlamda Türkiye'ye girişi Cumhuriyetin ilk yıllarına rastlar. Bu dönemde Almanya'da öğrenim görmüş olan ve afişe ilgi duyan sanatçılarımız (İhapHulusi, Kenan Temizan) bu alanda çalışmaya başlamışlardır. İhap Hulusi'nin afişlerinde sağlam bir desen gücünün yanında, kompozisyon büyük lekelerle kurulmaktadır. Özellikle ressamları bile endişelendiren fotoğrafikten korkusuzca yararlanmıştır.

TÜRKİYE’YE SİYASİ AFİŞLERİN GELİŞİ
 
  Türkiye'de politik afişlerin bir türü olan seçim afişleri 1946 yılında çok partili
döneme geçişten sonra uygulanmaya başlanmıştır. Daha öncesine ait elde belge olmayışı nedeniyle seçim afişlerinin geçmişini bu tarihten başlatmak gerekiyor. "

14 Mayıs 1950seçiminden önce sokaklarda, köy kahvelerinde CHP ve DP’nin kullandıkları sloganları içeren afişler yer almaktaydı. O zaman anımsadığımıza göre seçim afişlerinde amblem niteliği taşıyan tek sembol olarak CHP’nin altı oku kullanılıyordu. Diğer partiler ise partinin adının baş harflerinden oluşan "rumuz" kullanıyorlardı. Daha sonraki seçim dönemlerinde parti amblemleri Amerikan varileşti. Yani hayvanların simge olarak kullanılması siyasal yaşantımıza girdi. Bu amblemler yeni parti seçim afişlerinde yazılarla birlikte kullanılmaya başlandı, hala da kullanılmakta..." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder